Gezondheid van de baby

Gezondheid van de baby

Een kindje krijgen is heel bijzonder, want je bent ineens mama. Een baby krijgen is nogal wat. Als kersverse moeder is alles al nieuw, maar wat dacht je van je baby. Het is heel normaal als je je als moeder soms wel eens afvraagt of je alles wel goed doet. Dat je je zorgen maakt en soms ook twijfelt is heel normaal.

Jij moet na je bevalling herstellen, dus de kraamverzorgende zal zorgen dat het goed gaat met de gezondheid en ontwikkeling van je kleintje. Een kraamhulp helpt met het geven van de voeding, helpt de baby met plassen en poepen, zorgt dat het juiste gewicht behouden wordt en meet de temperatuur regelmatig. Wanneer er problemen zijn worden die door de kraamhulp snel opgespoord. Een kinderarts zal je kleintje behandelen wanneer hij of zij medische problemen ondervindt.

Ernstige ziektes vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Vaak is er meer dan één prik nodig om beschermd te zijn. Baby’s krijgen prikken die beschermen tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, Hib-ziekten, bof, pneumokokkenziekte, rodehond, mazelen, hepatitis B, meningokokken ACWY en later ook een prik tegen baarmoederhalskanker. De meeste van deze ziektes zijn moeilijk behandelbaar en zijn erg schadelijk voor de gezondheid van je baby. Binnen 4 tot 6 weken na de geboorte van je baby ontvang je dan ook een informatiepakket. Je kan vrijwillig deelnemen en je hoeft ook niets te betalen voor de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

De gezondheid van je baby is iets dat je waarschijnlijk ontzettend belangrijk vindt. Juist daarom is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt dat er niks mis is met je kindje. Houdt de gezondheid goed in de gaten en mocht je iets niet vertrouwen, neem dan even contact op met je huisarts. Dan ben je er in ieder geval op tijd bij!Om ernstige ziekten te voorkomen bij baby’s worden ze gevaccineerd In Nederland.

Wanneer je zwanger bent heb je vast al wat gegoogeld. Je vraagt je natuurlijk af wat je wel en niet mag eten en wat er gebeurt in je buik. Jouw baby doet in de eerste maand alles op instinct. Begrijpen doet je baby nog niet, maar hij of zij kan wel proeven, ruiken, voelen en zien. Je baby grijpt alles wat in de buurt komt, maar wel puur instinctief. Wanneer je baby twee maanden is dan begint je kleine te ontdekken dat het een zelfstandig individu is en kan
bijvoorbeeld lachen of geluidjes maken. Is je baby een half jaar oud dan begint hij of zij te brabbelen en kan dan ook met wat steun rechtop blijven zitten. Bij de 111 of 12e maand kan je baby zelfstandig voorwerpen vasthouden en echte woorden zeggen.

MEER ARTIKELEN

Gezondheid moeder

Babyvoeding

Zwangerschapskleding

RECENTE BERICHTEN